När ditt barn har kolik kan det vara svårt att få någon ro alls — men det finns hjälpmedel! Här samlar vi de bästa.

Kolik är otroligt jobbigt både för barnet och föräldrarna, och det dyker upp stunder där man tvivlar på sin egen sinnesro. Många föräldrar ställer sig samma frågor: Är det verkligen normalt att barnet skriket så mycket? Är något fel? Vad kan jag som förälder göra för att göra det bättre för mitt barn?

Svaret är att det är helt normalt med kolik. Och det som tur är går det över med tiden.

Men vad gör man fram till dess? Här samlar vi de bästa redskapen vi har samlat på oss efter månader med kolikbarn.

Bästa hjälpmedel mot kolik

Här är de bästa redskapen vi hittat mot kolik:

1. Frida Baby Windi

Det första och bästa tipset är utan tvekan Frida Baby Windi, som är en så kallad pysventil som du stoppar in i barnets stjärt. Låter det konstigt? Ja, det kanske det gör — men det var den allra bästa metoden vi hittade på våra barn med kolik, som i vårt fall berodde på gaser i magen som bebisar inte kan få ut på egen hand.

Så här använder du Windi: Ta lite babyolja på toppen av pysventilen (den smala biten), och för försiktigt i den i rumpan på barnet. Håll still i 10-20 sekunder och lyssna hur en ganska stor prutt åker ut genom ventilen. Som magi för den som inte kan prutta själv!

Ett paket Windi innehåller 10 stycken pysventiler.


Vad vi gillar

 • Fungerar varje gång!
 • Enkel att använda
 • En räddare i nöden
Tänk på att

 • Engångsartikel

Hitta Frida Baby Windi i butik:

ButikLagerLänk
👍Visa pris »

2. Philips Avent Anti-Colic

Philips har med sin nya nappflasha mot kolik en helt ny luftfri ventil som gör att barnet inte får i sig onödigt med luft när det äter sin välling eller mjölkersättning, vilket innebär att det blir betydligt mindre gaser i magen — den allra vanligaste anledningen till kolik hos spädbarn.


Vad vi gillar

 • Bra nappflaska mot kolik
 • Motverkar att luft kommer in i barnets mun
 • Lågt pris
Tänk på att

 • Inga nackdelar!

Hitta Philips Avent Anti-Colic i butik:

ButikLagerLänk
👍Visa pris »

Vad är kolik?

Kolik är ett vanligt problem hos spädbarn. Det innebär att barnet gråter intensivt och otröstligt under längre perioder, oftast på kvällen.

Varför får barn kolik?

Man vet inte exakt varför spädbarn drabbas av kolik, men det kan bero på mag- och tarmproblem, överstimulering (en jobbig eller orolig dag) eller omogenhet i nervsystemet. Symptomen brukar försvinna av sig själva efter några månader och det finns olika sätt att lindra besvären, som att hålla och vagga barnet, använda värme, prova speciella kolikdroppar eller att använda pysventiler.

Jobbigt för hela familjen

Kolik brukar uppträda hos spädbarn och kan vara ganska jobbigt både för barnet och för föräldrarna. Det är vanligt att kolik dyker upp på kvällen och kan pågå i flera timmar. Det är viktigt för föräldrarna att ge tröst och lugn till barnet när det får kolik.

Vanligare med nappflaska

Det är faktiskt vanligare med kolik när barnet får välling eller mjölkersättning med nappflaska, och det är av den enkla anledningen att barnet råkar få i sig luft när det suger från nappflaskan — det är inte riktigt likadant som när den suger på ett bröst, och därför behöver det hjälp med antingen en pysventil eller en nappflaska som motverkar kolik, där den bästa är Philips Avent Anti-Colic.

Vi rekommenderar både pysventilen Frida Baby Windi och nappflaskan Philips Avent Anti-Colic om ditt barn har problem med kolik. Tillsammans kommer ni snabbt märka skillnad!

Få hjälp med kolik

Kolik brukar gå över av sig själv efter några månader, men det är viktigt att söka råd och stöd från läkare om du är osäker eller bekymrad. Om ditt barns kolik inte går att behandla hemma, eller inte går över efter några månader, kan det vara bra att söka vård för att få ett utlåtande av barnläkare.


 • Artikel: Bästa kolikhjälpen 2024
 • Uppdaterad: 25 mars 2024
 • Adress: busa.nu/kolik
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.