Ska du bjuda in till barnkalas? Vi hjälper dig skriva en tydlig och enkel inbjudan till såväl stora som små barnkalas.
Artiklar kan innehålla partnerlänkar.
Bjuda in till barnkalas
Dags att planera barnkalas? Då är en tydlig och enkel inbjudan en viktig del för att uppnå ett lyckat kalas. Vi guidar dig i vad som behöver finnas med på inbjudan och ger exempel på hur du kan formulera den på ett snyggt sätt!
Vad ska kalasinbjudan innehålla?
Det viktigaste att ha med på barnkalasets inbjudan är:
-
Plats för kalaset: Det kanske säger sig självt, men var kalaset ska vara behöver klart och tydligt stå på er kalasinbjudan.
-
Datum och tid: Vilket datum och vilken tid kalaset äger rum behöver står på kalasinbjudan.
-
Tema: Vilket tema har kalaset, exempelvis djur- eller astronaut? Ska alla klä ut sig eller är det valfritt?
-
Kalasets längd: Utöver starttiden för kalaset behöver ni även skriva hur länge kalaset håller på. Den vanligaste kalaslängden är två timmar.
-
Senast svar: Skriv även vilket datum ni senast önskar svar, så att de som bjudits in vet när de senast behöver svara. Detta kallas även för "OSA".
-
Specialkost: Det är viktigt att ta hänsyn till eventuella barn som har allergier eller som är känsliga för exempelvis laktos eller gluten. Be därför föräldrarna ange eventuella behov av specialkost när de svarar på kalasinbjudan.
- Kontaktperson: Vem ska de svara till när de meddelar om barnet kan komma på ert barnkalas eller ej? Skriv alltid kontaktpersonen på inbjudan — det kan vara den enda föräldern eller båda två, eller varför inte en annan organisatör så som en släkting eller gudförälder?
Exempel på kalasinbjudan
Här samlar vi några exempel på kalasinbjudningar som ni gärna får kopiera och låna för inbjudan till ert kalas.
Exempel 1
Tuva fyller år!
Äntligen har Tuva fyllt 6 år, och det vill vi fira den 14 juni klockan 13-15 i lokalen på vår gård.
Vi bjuder alla gäster på korv med bröd, tårta och bullar.
OSA senast den 10 juni till telefonnummer X. Glöm inte att meddela eventuella allergier.
Välkomna!
Exempel 2
Välkomna på barnkalas!
Robin har fyllt 8 år och vill fira det med grillkalas på gården den 10 juli. Vi bjuder på hamburgare, korv och vegetariska alternativ för alla som så önskar.
OSA senast den 5 juli och meddela eventuella allergier till oss i förväg.
Vi kommer ordna lekar och tävlingar utomhus och barnen behöver därför klä sig efter väder.
Varmt välkomna!
Frågor
Här samlar vi era vanligaste frågor om barnkalas.
1. Vad är ett barnkalas?
Ett barnkalas är ett kalas där barnen har fokus, där man ordnar lekar, pyssel, underhållning, skattjakt eller fiskdamm för barnen under kalasets gång.
2. Hur många barn bjuder man?
Om ni frågar ert barn hur många ni ska bjuda till kalaset kan svaret snabbt bli "hela förskolan" eller "hela klassen", vilket snabbt kan spåra ur. Välj istället en mindre grupp barn att bjuda, som står ert barn närmre och som på så vis leder till att kalaset blir mer personligt — och roligare för alla inblandade.
3. I vilken ålder börjar man med barnkalas?
Under barnens första år brukar man inte ha barnkalas, utan snarare vanliga kalas för barnet där föräldrarnas kompisar kommer, och som i vissa fall även de har fått barn och då kan ta med sina barn på kalaset. Från ungefär fyra eller fem års ålder kan man börja ha rena barnkalas med tema (exempelvis djurkalas, Minecraft-kalas eller princesskalas) — dels eftersom barnen då har börjat få olika intressen de tycker är roliga, och dels för att de är stora nog att följa med i lekar och att samsas i sammanhanget.
4. Vad står OSA för?
Förkortningen OSA används för att skriva vilket datum man senast önskar svar på kalasinbjudan. OSA står för "om svar anhålles".