Isofix erbjuder förbättrad trygghet, enkel montering och undviker felaktig installation. Läs mer här!

Föräldrar vet hur viktigt det är att säkerställa sitt barns trygghet och säkerhet i bilen. En viktig del av detta är valet av bilbarnstol och hur den installeras i fordonet. En populär och säker metod för montering av bilbarnstolar är Isofix-systemet.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på Isofix, dess fördelar, vad man ska tänka på vid val av Isofix-bilbarnstol och några rekommendationer för de bästa produkterna på marknaden idag.

Vad är Isofix?

Isofix är ett universellt standardiserat fästsystem för bilbarnstolar som utvecklades för att göra installationen i fordonet snabbare, enklare och — framför allt — säkrare. Systemet består av två fästpunkter (beslag) mellan sitsen och ryggstödet på bilsätet, samt en tredje fästpunkt vid foten av bilbarnstolen.

Dessa fästen är metallbyglar som vanligtvis är inbyggda i sätet på baksidan av bilen, istället för att använda bilens bilbälten. De två fästen i sitsen och ryggstödet fungerar som låspunkter för att hålla bilbarnstolen ordentligt på plats och förhindra sidorörelser vid en kollision eller en plötslig inbromsning.

Den tredje fästpunkten, foten, bidrar till att hålla bilbarnstolen stadig och ge extra stabilitet.

Fördelar med Isofix

Det finns många fördelar med Isofix:

1. Förbättrad säkerhet

Först och främst kommer säkerheten, för det är hela syftet till att man använder Isofix-systemet till att börja med. Isofix-bilbarnstolar erbjuder en mycket högre säkerhetsstandard jämfört med att använda säkerhetsbältet i bilen för installation av en bilbarnstol.

Genom att använda Isofix-fästpunkterna minskas risken för felaktig installation av stolen, vilket minimerar chansen för skador vid en kollision. Isofix-systemet ger även bättre stabilitet och minimerar risken för att bilbarnstolen glider eller rör sig åt sidan.

2. Enkel och snabb montering

Istället för att få bältena att passera genom öglor på bilbarnstolen, och anpassa dem för att se till att stolen är rätt fäst, behöver du bara fästa stolen på rätt plats med Isofix-fästena. Isofix-fästsystemet ger dessutom ett tydligt klickljud för att indikera att stolen är korrekt fäst i bilen, varför det är superenkelt att vara säker på att barnet har en säker resa framför sig.

3. Undvik felaktig montering

Eftersom Isofix-systemet är standardiserat och fästöglorna är fast monterade i bilsätet minskar risken för att du råkar installera bilbarnstolen på ett felaktigt sätt, vilket ger dig som förälder extra lugn då du kan vara säker på att bilbarnstolen sitter fast ordentligt.

Vad ska man tänka på vid val av Isofix-bilbarnstol?

  1. Se att den passar: Innan du köper en Isofix-bilbarnstol bör du dubbelkolla att den är kompatibel med din bilmodell.

  2. Välj rätt storlek: Tänk alltid på vilken vikt- eller åldersgräns som anges för bilbarnstolen; det är viktigt att välja en bilbarnstol som passar ditt barns vikt och längd för att kunna garantera både komfort och säkrhet.

  3. Kolla på säkerhetsbetyg: Ta reda på om bilbarnstolen har fått godkännande enligt de senaste säkerhetsstandarderna; titta efter de europeiska standarderna som visas med ECE R44/04 eller i-Size (R129).

  4. Prova innan du köper: Innan du köper bilbarnstolen eller bestämmer dig för en specifik modell, är det alltid bäst att prova den i din bil för att vara säker på att den passar bra och installeras korrekt i just din bil.

Genom att välja en Isofix-bilbarnstol kommer du att kunna erbjuda ditt barn ökad säkerhet och komfort i bilen. Tänk på att följa tillverkarens instruktioner noggrant för att säkerställa att stolen installeras korrekt och alltid göra en noggrann kontroll innan du ger dig ut på vägen.

Med Isofix kan du vara trygg i att du gjort det bästa valet för ditt barns säkerhet när ni är ute på vägarna!


  • Artikel: Isofix-guiden
  • Uppdaterad: 26 mars 2024
  • Adress: busa.nu/isofix
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.